Хей ръчички, хей ги две

Блогът на Катя

Семифредо за летните дни

юли15

Непостоянството е моя характерна черта. Не че се извинявам, за редките публикации, но имайте едно на ум. Опитвам се да бъда по-постоянна в различни аспекти от живота си, но факт е, че бързо „паля“ и бързо „гасна“. А и лятото ставам съвсем разпиляна. Надявам се скоро да се похваля с успех в тази област.
Този десерт е провокиран от лятото и две мои любими деца. Ваканцията се старая моите деца, да прекарват повече време навън, с баба и дядо и в спокойствието на провинцията.
Вдъхновителите за семифредо са Кари и Мишо.

Двамата са първи братовчеди с една година разлика. Постоянно измислят игри, грабват колелата и хукват нанякъде- я за сладолед, я на библиотеката, я да играят футбол с дядо си. Една вечер решиха да ни приготвят десерт. Смесиха натрошени бисквити, течен шоколад, плодове……Предложихме им това, да бъде добавка на топка сладолед. Получи се вкусно и аз реших, да им открадна идеята, като я променя малко 😉 Семифредо е десерт подобен на сладолед. Но при замразяването му не трябва да се разбърква постоянно, за да не стане на кристали.

Семифредо с орехи, течен шоколад и бисквити

Продукти:
400- 500 г. сметана за разбиване(за предпочитане животинска)
3 белтъка
3 жълтъка
захар според вкуса ви и това дали сметаната е сладка или не
2 или 3 големи лъжици течен шоколад
150г бисквити( в случая ползвах Роден край с масло)
100-200г нарязани орехи(количеството зависи от вашият вкус)

Натрошавате бисквитите. Аз оставих 2-3 бисквити и накрая поръсих с тях готовото и извадено от съда семифредо. Смесвате бисквитите, нарязаните орехи и поразтопения течен шоколад.
В отделен съд разбивате на крем сметаната. Ако е подсладена не добавяте захар, но ако не е подсладена, добавяте захар на вкус.
В съд на водна баня и слаб котлон разбърквате 3 белтъка с 50г. захар, до разтваряне на захарта. Белтъците трябва да са затоплени, но не горещи. Сваляте ги от котлона и ги разбивате на гъст крем.
В отделен съд отново на водна баня, слагате 3 жълтъка и 100г захар и разбивате докато сместа се посгъсти и побелее.
Смесвате внимателно сметаната, белтъците и жълтъците.
В съд покрит със стреч фолио изсипвате половината крем. Върху него разпределяте равномерно бисквитено-ореховата смес, като леко притискате, да залепне за крема. Отгоре изсипвате останалата част от крема. Запечатвате съда със стреч фолио и прибирате във фризера, за да стегне.
Преди консумация прехвърляте от фризера в хладилника, да се поотпусне 20-ина минути. Непосредствено преди консумация обръщате в подходящ съд. Аз поръсих с отделените 2-3 натрошени бисквити.

Да ви е сладко!

Pinterest

Сподели това

 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest
 • Delicious
 • Digg
 • RSS
публикувано в Готварство
2 коментара към

“Семифредо за летните дни”

 1. Avatar 18.07.2014 в 13:07 Ина Петкова - tillia написа:

  Чудесна идея за вкусен десерт, подхвърлена от децата и приготвена от майстора!
  Впечатлих се от топлинната обработка на белтъците, това ще ми е в голяма полза!
  Поздрави и приятен ден!


 2. Avatar 18.07.2014 в 14:31 Катя Муканова написа:

  Благодаря, Ина! Приятен ден и на теб


Email will not be published

Website example

Вашият коментар: