Хей ръчички, хей ги две

Блогът на Катя

Лешникова торта с маскарпоне

март2

Тази торта е много специална, защото е първото ми произведение, за което използвам готварска везна и знам точно по колко от продуктите съм сложила. Това означава, че мога да публикувам рецептата.
Поводът да я направя беше, че ми се правеше :).
Имах малко проблеми, защо кремът ми се получи малко по-рядък и формата на тортата се поизкриви, но спасих положението. Тук е мястото да спомена и моя тортен гуру- Танчето. С нея ще ви запозная малко по- късно.
Та ето я и тортата:

Продукти:
за блата:
4 яйца
2 белтъка
100г брашно
150г смлени лешници
150г захар
2с.л. вода
2с.л течен шоколад
бакпулвер

за крема:
500г мляко
2 жълтъка
100г захар
60г брашно
ванилия
1 кутия маскарпоне
2с.л. течен шоколад
100г. смлени лешници
70г. пудра захар

за украса:
смлени лешници
разтопен шоколад

Разбих жълтъците със 100г захар, 2с.л. вода и течния шоколад. Отделно разбих белтъците с 50г захар. Смлях лешниците в робота. Прибавих към тях брашното и бакпулвера и продължих да ги смилам за да станат лешниците на фино брашно. Внимателно прибавих жълтъчната смес към белтъчната и след това на части добавих лешниците и брашното. От получената смес изпекох 3 блата.

Затоплих прясното мляко, като от него отделих малко за разтварянето на брашното. Към затопленото мляко добавих захарта, ванилията, брашнената кашица и разбитите жълтъци. Сварих като непрекъснато го бърках, за да не загори.
Разбих маскарпонето с пудрата захар, течния шоколад и смлените лешници. Слад като смлях лешниците, ги запекох или по-точно ги затоплих във фурната, за да подсиля аромата им.
Смесих двата крема, до получаване на хомогенна маса.
Сглобих тортата и я украсих отгоре със смлени лешници, а от страни с шоколадов борд.
Получи се доста сполучлива и много се хареса у дома. Спокойно, ако искате да е по-шоколадова, към крема може да добавите повече течен шоколад.

Pinterest

Сподели това

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Delicious
  • Digg
  • RSS
публикувано в Готварство

Email will not be published

Website example

Вашият коментар: